רבי נתן מברסלב
אודות רבי נתן מברסלב בקצרה
רבי נתן שטרנהרץ מברסלב (תק"מ – תר"ה, 1779 – 1844), חמיו היה רבה של מערב אוקראינה כולה. בגיל 22 התקרב לרבי נחמן ודבק בו עד יום מותו, רבי נחמן אמר עליו: "אילולא רבי נתן לא היה נשאר דף אחד מכל הכתבים שלי".
רבי נתן מברסלב נולד בנמירוב, בט"ו בשבט תק"מ. כשמלאו לו שלוש עשרה שנים, נשא לאשה את אסתר שיינדל, בת הגאון הצדיק המפורסם רבי דוד צבי אוירבך, רבה של מערב אוקראינה כולה, נתן מנמירוב היה בן עשרים ושתים שנה כאשר התקרב לרבו רבי נחמן מברסלב.
אחרי פטירת רבו, עבר הרב נתן מנמירוב לעיר ברסלב בשנת תקע"א (1810). שם הדפיס את כל כתבי רבי נחמן מברסלב, וכתב כמה חיבורים וחידושים ע"פ תורת רבו, אשר חלקם אף יצאו לאור בחייו. הוא נסע בכל רחבי אוקראינה, בכדי לבקר את חסידי ברסלב, לעודדם להמשיך בדרך אותה התווה רבו,
בבוקר של יום פטירתו, בעשרה בטבת תר"ה קראו לפני רבי נתן מברסלב את הסיפורים הראשונים של "סיפורי מעשיות". הסיפור השני מסתיים במלים: "ושבו לביתם" כששמע מלים אלה, הנהן רבי נתן מנמירוב בראשו, כאילו אמר: "כן, הגיע שעתי ללכת הביתה." הוא נסתלק מאוחר יותר באותו יום בביתו בברסלב, לפני כניסת השבת.
פטירתו של רבי נתן (מוהרנ"ת) והעברת משנותיו לדור הבא
באותו ליל שבת שבו נפטר מוהרנ"ת, לא הייתה שום אפשרות להעביר את הידיעה לאומן. רבי נפתלי – ידידו הטוב ביותר – שהיה באומן, חלם באותו ליל שבת חלום נורא, בו הוא רואה את רבי נתן רץ. רבי נפתלי שאל אותו: נתן, "להיכן אתה רץ?" ורבי נתן משיב: "איך? גלייך צום רבי'ן!!!…" (אני? ישר לרבי נחמן מברסלב) – תוך שהוא ממשיך בריצתו. אז הבין רבי נפתלי כי רבי נתן מברסלב איננו, הוא סיפר זאת לחסידים, והם לא רצו להאמין, אך לאחר השבת אומתה שמועה זו לדאבון לב כולם.
רבי נתן העתיק את משנתו של רבי נחמן וגם כתב את חידושיו ע"פ תורת רבו. חלק מכתביו הם: "ליקוטי הלכות", פירוש לספר ההלכות המקיף ביותר – ה"שולחן ערוך" – לאור משנתו של רבו. ספריו הנוספים של מוהרנ"ת: ליקוטי תפילות, קיצור ליקוטי מוהר"ן, ליקוטי עצות, עלים לתרופה, שמות הצדיקים.
רבי נתן ביקש להיקבר בפתח בית הקברות, "כל נפטר שיעבור דרכי אשתדל למענו".
מעוניינים בטיולים לקברי צדיקים? הירשמו לדילים שלנו באומן, ברדיטשוב והאדיטש